Gemene mans revyblogg

Gemene mans revyblogg

Om Gemene man

I min blogg berättar jag små anekdoter från revyns och teaterns värld. Mestadels självupplevt, men också lite revyhistoria ibland.

Galen gala

Från scen och cabaretPosted by Urban Jönsson Monday, January 18 2010 22:13

I kväll är det idrottsgalan. Man kan ha synpunkter på vilka som vinner. Och det är det många som kommer att ha också. Men, som Peter Settman sa i inledningen, att den här galan återkommer år efter år visar att det faktiskt går att tävla i idrott.

Det går att tävla i revy också, på samma grunder. Revy-Richardgalan återkommer år efter år. Men i årets revygala var några saker nya. Galan direktsändes inte bara över Blekinge, utan över hela landet i riks-P4. Och den fordom enväldige juryn Bengt Olsson var vorden trefaldigad.

Toppen. Tre par ögon ser bättre än ett, kan man resonera. Och så kan man resonera att de tre jurymedlemmarna hade hunnit åka runt och se alla de tävlande revyerna för att därigenom göra en rättvis bedömning. Strångamålarevyn och Revymix hade premiär i december, Olofströmsrevyn på nyårsafton och Sölvesborgsrevyn på trettonafton, dagen innan galan. Fler revyer än fyra var det ju inte i Blekinge i år. Jo, det var det visserligen, men Sibbamålarevyn hade ju inte premiär förrän efter att galan hade ägt rum, så det passade inte i deras schema.

Nåväl, på dessa grunder kunde juryn dela ut priser i de traditionella klasserna som betyder så mycket för revyerna: Bästa artist (manlig och kvinnlig), bästa scenografi, bästa koreografi, bästa debutant, bästa musik, bästa revynummer och bästa revy.

Gjorde de det? Nej. Hela galan var uppbyggd kring ett enda pris, som kallades Årets Bästa Revy.

Var det då revyerna man bedömde? Nej. Hela bedömningen gjordes utifrån de nummer som respektive revy själv valt ut att spela upp på galan. Ofta på andra grunder än att de skulle vara de allra bästa numren i revyn, som till exempel vilka skådisar som fanns tillgängliga eller ville vara med.

Men juryn bestämde väl? Nej. Bara till hälften. Lika många röster hade - radiolyssnarna. Utspridda över hela landet, utan möjlighet att bedöma numrens koreografi, sceneri, skådisarnas minspel, kostymer, tajming.

Mycket riktigt har galan också kritiserats. Olofströmsrevyns producent Leif Jönsson (ej släkt med Gemene man) har påpekat att helhetsintrycket bör bedömas om man ska kalla ett pris för årets Bästa Revy. Några tycker kanske att han är part i målet, eftersom hans revy deltog men inte vann. Men jag kan inte låta bli att hålla med honom en del. I det här fallet får jag väl betraktas som helt neutral eftersom Ronnebyrevyn inte hade någon revy i år, och därför inte var med i tävlingen.

För, vad man än tycker om det riktiga i att tävla i revy, Revy-Richard betyder mycket för revyerna. En utmärkelse är värdefull för marknadsföringen. Och jag hoppas idén med länsvisa revygalor sprider sig till fler lokalradiostationer, kanske i samarbete mellan två eller tre grannstationer i några fall. Men idén kan fortfarande utvecklas vidare och förbättras.

Vänta med galan ett par veckor så att alla aktiva revyer åtminstone hunnit ha ett par föreställningar. Låt gärna radiolyssnarna, för interaktivitetens skull, utse pris till bästa radiomässiga nummer. Men låt en jury som sett alla revyerna på plats bedöma helhetsintryck och dela ut övriga priser, inklusive det till bästa revy. Annars överväger åtminstone jag att hoppa över medverkan nästa revygala, i det fall jag är delaktig i någon revy nästa år.

  • Comments(0)//blogg.gemeneman.se/#post59