Gemene mans revyblogg

Gemene mans revyblogg

Om Gemene man

I min blogg berättar jag små anekdoter från revyns och teaterns värld. Mestadels självupplevt, men också lite revyhistoria ibland.

Produktion av produkter

Från scen och cabaretPosted by Urban Jönsson Sunday, April 03 2011 22:43

När Hans Alfredson och Tage Danielsson 1961 stod på tröskeln till sitt genombrott i nöjesvärlden, valde de att registrera in ett aktiebolag. Deras första namnidé ratades av Patentverket. De hade tänkt kalla bolaget för AB Produkter, med verksamhetsbeskrivningen Produktion av produkter.

Efter att de döpt om sitt förslag till Aktiebolaget Svenska Ord och specificerat verksamhetsbeskrivningen till Produktion av produkter inom nöjesvärlden kunde karriären ta fart på allvar. Revyer och filmer, böcker, tv-program, till och med ett barnboksförlag ("Svenska Barn") hade man ett kort tag. Allt strömmade ut ur den lilla skrivarstugan i Vita Bergen.

Mitt senaste lilla projekt är att jag tagit fram ett föreläsningsmaterial om Hasse och Tage och Aktiebolaget Svenska Ord. På tisdag kväll blir det Hasseåtage-kväll i fritidslokalen på Blasius (Skogsgårdsgatan 2 A) i Ronneby. Jag berättar med ljudillustrationer och bilder om deras rikhaltiga produktion ända fram till Tages död och bolagets avvecklande 1985. (Materialet kan sedan även bokas in i form av kortare föredrag på runt 45 minuter, på samma sätt som mina Povel Ramel-föredrag.)

Det är Hyresgästföreningen som arrangerar för de boende på Blasius i första hand, men om någon utifrån också skulle vara intresserad lovar jag att det kommer att finnas några platser över.

(Jag kan avslöja att det blir vaniljdrömmar till fikat. För att ingen ska behöva fråga "var blev ni av, ljuva drömmar...".)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.